Gastouder serie #5 – Kindermishandeling

Kinderen kunnen best moeilijk zijn, het onderste uit de kan halen en je hebt erbij die toch door blijven gaan. En dan niet alleen als gastouder moet je je geduld kunnen bewaren en goed inschatten hoe je zoiets kunt oplossen. Helaas hoor je heel vaak het woord kindermishandeling voorbijkomen. Wat doe je als gastouder als je een vermoeden hebt dat het gaande is? wat zijn de signalen? Vandaag dus over kindermishandeling.

Zelf heb ik bij een gezin vermoeden gehad van kindermishandeling. Als gastouder kun je natuurlijk heel goed observeren, zeker als je er dagelijks bent. Er zijn bepaalde signalen die goed in de gaten moeten worden gehouden als je het vermoeden hebt dat er iets niet klopt.

– Als een kind erg teruggetrokken is, stil is of juist het tegenover gestelde (anders dan zijn `normale` gedrag)
– Schrikachtig bij aanraking of stem verhef
– Onverzorgd
– Als ouders schreeuwen tegen het kind en veel negativiteit over het kind uitspreiden

Kindermishandeling hoeft natuurlijk niet alleen lichamelijk te zijn. Een kind constant naar beneden halen, zonder eten naar school of naar bed (op regelmatig basis) treiteren etc. ook dit zijn ernstige dingen die een kind erg kunnen beschadigen.

Als gastouder kun je zelf de stap zetten om met de ouders te praten las je dingen opvalt. Zeg bijvoorbeeld dat je het niet prettig vind dat ze tegen hem/haar schreeuwen of dat er ook andere oplossingen zijn dat een kind te slaan etc. Let wel op dat ouders uit de bocht kunnen vliegen ook naar jou omdat je je er mee zou bemoeien en ze niet jou mening hebben gevraagd, probeer dit dus goed in te schatten. Als je niet naar de ouders durft zelf ga dan naar je gastouderbureau en bespreek je bevindingen en zei kunnen dan eens in een gesprek gaan met de ouders en jou er eventueel bij.

Wat jij intussen als gastouder kunt doen? Is er laten weten dat je er voor het kind bent. Als een kindje klein is hebben ze niet het besef wat er gebeurd en kunnen ze het normaal gaan vinden. Wees betrokken, zorg dat je leuke dingen met ze doet en als de kinderen wat ouder zijn kun je met de kinderen praten en laten weten dat je er voor ze bent als er iets is. Kinderen zijn erg loyaal aan hun ouders wat er ook gebeurd dus ga niet de ouders zwart maken want dit kan averechts werken.

Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met ingrijpen en onthoud wel dat je beter voor niks op je heden bent dan dat je te laat bent.

Heb je hulp nodig? dan kun je naast je gastouderbureau altijd terecht bij Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) via 0900 123 123 0 zij kunnen je verder helpen zonder dat de ouders er vanaf weten.

Zelf heb ik ook een gezin gehad waarbij ik vermoeden had dat er mishandeling aan het licht was en nadat ik ben weggegaan bij het gezin kreeg ik dit ook te horen dat mijn vermoedens klopte, ik heb het gastouderbureau ingelicht en zij zijn erachteraan gegaan en hebben samen met AMK en GGD ingegrepen.

Ik hoop dat je een beetje wat aan deze tips hebt, ook als je geen gastouder bent maar een buurvrouw, losse oppas etc en je hebt vermoedens van kindermishandeling! Spreek voor de kinderen en doe iets, laat ze niet alleen!!!

Volgende week zal het gaan over het hechten aan een gezin en het afscheid nemen. Dit zal ook het laatste blogje zijn van deze gastouder serie. Tenzij je zelf nog iets wilt weten dan kan ik er misschien nog een blogje aan wijden! Dus wil je iets weten over dit onderwerp laat het dan weten en dan bespreek ik dat volgende week.

Advertentie

getagged:,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: