Gastouder serie #3 – Gezinnen vinden en Kennismaking!

Vandaag gaat het in de gastouder serie over een nieuw gezin. Hoe kom je hieraan, wat zijn jou grenzen en eisen als gastouder, maar ook tips om een kennismaking met een gezin wat spontaner en gemakkelijker te laten verlopen.

De gezinnen die ik heb gehad heb ik op verschillende manieren in handen gekregen.
– Via het gastouder bureau; je kan bij een bureau je voorkeuren opgeven (denk hierbij aan reisafstand, aantal kinderen, dagen en tijden)
– Via specifieke sites die gericht zijn op het zoeken van gastgezinnen en gastouders (soort online gastouderbureau)
– En dan heb je natuurlijk nog gewoon bijvoorbeeld Marktplaats of een kaartje in de supermarkt

Wat belangrijk is dat je voor jezelf goed op een rijtje hebt wat voor gezin je zoekt. Ben je heel flexibel en maakt het je niet veel uit is dit natuurlijk prima maar heb je bijvoorbeeld een voorkeur naar een gezin met max. 2 kinderen/ bepaalde geloofsovertuiging of niet verder dan 25km vanuit jou woonplaats dan is het belangrijk om dit aan te geven als mensen voor je opzoek gaan. Mijn profiel ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
– Max 4 kinderen
– Liefst in leeftijdscategorie 0 tot 4 jaar
– Bij de ouders thuis
– Een gezin die max. in een straal van 15km van mijn woonplaats vandaan is
De dagen en tijden zijn in overleg (gezien ik nu een gezin heb zal mijn beschikbaarheid daarop aangepast zijn)

Als je eenmaal een gezin op het oog hebt of het gastouderbureau zal er een koppelingsgesprek plaatsvinden. Sommige ouders vinden het prettig dit met jou persoonlijk te doen maar het kan ook zijn dat er iemand van het gastouderbureau bij aanwezig is.

Hier wat tips voor een eerste kennismaking
– Als je als eerste aankomt bij een gezin is het belangrijk dat je je positief en open opstelt tegenover de ouders maar vooral de kinderen die er (eventueel) bij zijn.
– Het gaat er ten eerste om dat je met de kinderen een eerste goede indruk hebt.
– Wees beleefd en respecteer de keuze van de ouder. Zoekt de ouder bijvoorbeeld een gastouder die wat ouder is, ga daar dan niet tegen in. Je kan altijd je kwaliteiten benoemen zodat ze stof hebben tot nadenken maar respecteer hun keuze.
– Betrek de kinderen bij het gesprek (als ze erbij zijn) als dit goed gaat hebben de ouders vaak al een goed gevoel bij je.
– Vraag naar wat de ouders verwachten van een gastouder en wat hun belangrijk vinden. Wil jij graag weten hoe ze staan tegenover bijvoorbeeld een bepaald geloof/kledingstijl etc dan kun je dit maar beter gelijk vragen en weten zodat daar later geen misverstanden over komen.
– Zet je beste beentje voor, `verkoop` jezelf een beetje. Vertel over je vorige gezinnen (positief) maar niet tot in detail.
– Hebben de ouders wel een goed gevoel maar jijzelf niet? vertel dit dan eerlijk tegen de ouders of als je dat niet fijn vind tegen het bureau. Je moet natuurlijk zelf ook wel een fijne tijd hebben dus het moet van beide kanten klikken!

Ik hoop natuurlijk dat je wat zult hebben aan deze tips en dat een kennismaking goed zal verlopen met deze tips. Uiteraard zal het bij elk gezin en bij elke situaties anders zijn maar een kennismaking verloopt over het algemeen wel zo`n beetje overal hetzelfde!
Heb je zelf nog een tip die hier niet bij staat dan kun je die in de comments natuurlijk er altijd bijzetten…

Wat vind jij het belangrijkste bij een eerste kennismaking?

Advertentie

getagged:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: