Gastouder serie #1 – hoe wordt je gastouder?

gastouderserie1diploma`s

Vandaag het eerste onderdeel van de gastouder serie. We gaan het hebben over het begin, hoe wordt je een gastouder? Heb je diploma’s nodig? Wat zijn de must have persoonlijke eisen? Hier vertel ik het je.

Je kent het vast wel. Mensen die voor een avondje even het buurmeisje vragen om op te passen waarvoor ze dan een  leuk zakcentje krijgt, of oma die af en toe even een dagje oppast. Helemaal geen probleem natuurlijk, maar mensen die werken en een vaste oppas willen kiezen steeds meer voor een gastouder, het is vaak goedkoper dan een kinderopvang en hun kinderen krijgen veel meer persoonlijke aandacht, maar ook omdat een gastouder geregistreerd staat en er dus financiële hulp van de belasting komt.

Je zou zeggen, iedereen kan gastouder worden en tot op zekere hoogte klopt dat, maar met alleen even oppassen ben je er nog niet. Gastouders hebben ook diploma’s, cursussen en controles nodig.

* Diploma helpende Welzijn Niveau 2
* Geldig EHBO  certificaat (liefst gericht op kinderen) deze moet elk jaar herhaald worden.
* Geldig VOG (verklaring omtrent gedrag)

Verder ben je als gastouder vaak aangesloten bij een Gastouderbureau, zij regelen de papieren, financieren, koppelingsgesprekken en zoek je nieuwe gezinnen, helpen hun je met zoeken. Vaak houden deze bureaus ook cursus dagen waarin de gastouder wordt bij geschoold (denk hierbij aan bijv. Info over kindermishandeling)

Persoonlijke eigenschappen
* geduldig
* graag met kinderen werken
* consequent
* sterk in je schoenen staan
* flexibel

Dit zijn wat mij betreft wel de belangrijkste eigenschappen die je als gastouder moet bezitten, kinderen hebben elke dag een ander humeur of het kan in 1 seconde weer omdraaien en daar moet je op voorbereid zijn op alle manieren.

Ook krijg je controles van de ggd op je opvangadres maar hier kom ik in een ander logje op terug.

Zoals je ziet zijn er wel een aantal punten waaraan je moet voldoen om gastouder te kunnen worden. Heb je nog vragen over iets, schroom Fran niet en gooi het in een comment of stuur even een mailtje.

Wist jij van deze functie eisen?

Advertentie

getagged:

3 thoughts on “Gastouder serie #1 – hoe wordt je gastouder?

  1. blogsvanmiranda 25 februari 2014 om 22:11 Reply

    Via mijn zus weet ik welke functie eisen er voor zijn en wat je voor diploma,s moet hebben. Ik vind het eigenlijk ontzettend goed dat deze controle er is. Anders zou zomaar iedereen gastouder kunnen worden.

    • patriciakleijn 25 februari 2014 om 22:13 Reply

      Ja daar heb je gelijk in hoor… soms vind ik het op punten nog erg zwak kwa controles

  2. […] week vertelde ik je hoe je gastouder kunt worden, vandaag gaat het over de keuze en consequenties of je bij jezelf in huis kindjes wilt opvangen of […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: